اقتصاد گردشگری ایران تا چند سال آینده رشد خواهد کرد؟
انتشار: دی 27، 1401
بروزرسانی: 29 خرداد 1404

اقتصاد گردشگری ایران تا چند سال آینده رشد خواهد کرد؟

یکی از بهترین مزیت های گردشگری امکان دست یابی به توسعه پایدار و همه جانبه است و گردشگری می تواند یکی از بهترین مسیر ها برای جبران عقب ماندگی ها به خصوص در مناطق دورافتاده باشد. همچنین براساس آمار ها هر فعالیت و پروژه گردشگری به طور میانگین برای ۱۰ نفر اشتغال زایی می کند. در بسیاری از کشورها، میزان درآمدی که از گردشگری به دست می آید از مجموع درآمد های مالیاتی نیز بیشتر است.

\xa0

سهم گردشگری از تولید ناخالص داخلی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حوزه گردشگری و صنایع دستی یکی از ظرفیت های کشور است که همیشه در برنامه های توسعه مورد توجه قرار گرفته است. اما بی توجهی به این حوزه توسط برخی مسئولان عقب ماندگی کشور در این حوزه را از سایر کشور های منطقه در پی داشته است. در برنامه هفتم که اخیرا توسط رهبر انقلاب ابلاغ شده است بار دیگر یکی از بند ها به توسعه صنعت گردشگری و ترویج صنایع دستی اختصاص داده شده است.

طبق آمار های بانک جهانی، کشور ترکیه در سال ۲۰۱۹ (قبل از شیوع کرونا) توانست به رکورد درآمدی ۴۱ میلیارد دلاری از گردشگری برسد در حالی که کشورمان در این سال حدود ۵ میلیارد دلار درآمد از این ناحیه کسب کرد. این در حالی است که ایران از نظر جاذبه های باستانی و تاریخی رتبه دهم و از نظر طبیعت گردی در رتبه پنجم دنیا قرار دارد.\xa0

رئیس جمهور نیز اوایل مهرماه در ادامه فرآیند نظارت ستادی به دستگاه های اجرایی، به محل موزه ملی ایران رفت و در جمع وزیر و مدیران وزارت میراث فرهنگی بر وجود ظرفیت های فراوان برای رسیدن عدد گردشگران خارجی به ۱۵ میلیون نفر در سال تاکید کرد و گفت: گردشگری خانواده محور، لغو روادید گردشگری با کشور های هدف، تسهیل و حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی در بخش گردشگری دنبال شود.

سهم اقتصاد گردشگری ایران در دوران قبل و بعد کرونا

براساس آخرین آمار ها سهم گردشگری از تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۲۰۱۹ (قبل از همه گیری کرونا) برابر با ۶.۶ درصد بوده است. این رقم برای ترکیه حدود ۱۱ درصد گزارش شده است. طبق داده های بانک جهانی مجموع سهم اقتصاد سفر و گردشگری در تولید ناخالص داخلی ایران تا سال ۲۰۲۸ به ۳۱۳ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.

\xa0

\xa0

گردشگری و صنایع دستی حوزه ای با زنجیره ای گسترده از مشاغل و کسب و کارهاست که ظرفیت بسیار ارزآوری و اشتغال دارد.

\xa0

دولت سیزدهم نیز با درک مزیت های گسترده صنعت گردشگری، رونق این بخش را هدف خود قرار داده و برای تحقق این هدف راهکار هایی را پیگیری می کند.

همچنین توسعه گردشگری سلامت از جمله ظرفیت های کشور در بخش گردشگری است که به ازای هر گردشگر سلامت ۲۴۰۰ دلار درآمد برای کشور ها ایجاد می شود. ضمن این که با توجه به مزایای فراوان از جمله طبیعت، موزه ها و موضوعات فرهنگی بی نظیر و سابقه تاریخی، اکثر گردشگرانی که از کشور های همسایه و دوردست به واسطه درمان به کشور می آیند به گردشگران ترکیبی تبدیل می شوند، یعنی علاوه بر موضوع درمان و سلامت، از مراکز دیدنی کشور، موزه ها و ابنیه تاریخی بازدید می کنند.



منبع: https://www.iribnews.ir/fa/news/3705509/%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D8%B4%DA%AF%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AA%D8%A7-%DA%86%D9%86%D8%AF-%D8%B3%D8%A7%D9%84-%D8%A2%DB%8C%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%B1%D8%B4%D8%AF-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%87%D8%AF-%DA%A9%D8%B1%D8%AF

برنامه دولت برای جذب گردشگر

آقای رئیسی با تاکید بر اهمیت رونق بخش گردشگری افزود: رونق صنعت گردشگری، اقتصاد گردشگری را فعال می نماید و در کنار گردش مالی قابل توجه و ظرفیت های فراوان برای ایجاد اشتغال، بار فرهنگی عظیمی نیز دارد. رئیس جمهور با تاکید بر وجود ظرفیت های فراوان با اشاره به ماموریت مهم این وزارتخانه در حوزه های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، گفت: بخش میراث فرهنگی وظایف مهمی در زمینه شناسایی، ثبت، مرمت و نگهداری، تعیین حریم آثار و معرفی و بهره برداری از مواریث فرهنگی و تاریخی دارد.