گفتوگوی آنا با حجتالاسلام محمدزمانی، شاعر و مداح اهل بیت(ع)؛

** آیا ما به قدر کافی از حقیقت وجودی حضرت فاطمه(س) باخبریم؟
** و چنین بانویی که در خانهداری، همسرداری و فرزندداری برترین هستند و در عین حال، الگوی عفاف و حجاب هستند، آنگاه که لازم میشود، چنان خطبهای در مسجد میخوانند که در تاریخ ثبت و درج میشود. چگونه است که ایشان به یکباره هنگامی که نیاز میشود، خطبهای قرائت میکنند که زمین و زمان را مسحور خویش میسازد؟
– مهم، نقش ایفا کردن است. خیلیها هستند که کار میکنند اما نمیتوانند تمامی نقشها مانند همسرداری و فرزندداری را به خوبی اجرا کند. کار یک زن تبدیل خانواده به کانون محبت است، کاری که حضرت فاطمه(س) به خوبی اجرا کردند. در حدیث شریف کساء نیز درمییابیم که ایشان محور خانواده قرار میگیرند و میخوانیم که پدر فاطمه، همسر فاطمه و فرزندان فاطمه است. این موضوع واقعیت دارد چون رهبری عواطف با ایشان بود و این نیز میتواند الگویی مناسب برای زنان و دختران ما باشد. امروزه چنین نیاز مهمی نباید نادیده گرفته شود. عفاف و حجاب ایشان نیز الگویی بزرگ برای همگان است.
** در جریان وقوع انقلاب اسلامی نیز زنان و دختران کشورمان حضوری فعال داشتند. آیا میتوان این حضور را نشانهای از برداشت صحیح از چنین الگویی دانست؟
– بله، همینطور است. اتفاقا امام خمینی(ره) به عنوان سیدی بزرگوار از فرزندان حضرت فاطمه(س) در زمان وقوع انقلاب اسلامی هرگز زنان و دختران را از حضور و مشارکت در راهپیمایی و پس از پیروزی انقلاب نیز از حضور نماز جمعه و سایر امور اجتماعی، دینی و سیاسی منع نکردند و همگان دیدند که زنان در جریان انقلاب اسلامی نقشآفرین بودند. در جریان برگزاری انتخابات نیز بعضیها میگفتند که ضروری نیست زنان در انتخابات حضور یابند ولی امام(ره) فرمودند که زنان و دختران باید در انتخابات مشارکت کنند. این گفتار امام(ره) و عملکرد زنان و دختران انقلابی کشورمان یک الگوپذیری از حضرت فاطمه(س) بود و در زمان حاضر نیز بایستی از الگوی رفتاری و گفتاری حضرت فاطمه(س) پیروی کرد.
– ابتدا باید گفت که ایشان محدود به زمان و مکان نیستند و طبیعتا تمامی ویژگیهای ایشان در هر عصری میتواند الگو باشد. در عین حال، باید دقت داشته باشیم که ایشان توانستند بهترین نقش را در سه حوزه دختر بودن، مادر بودن و همسر بودن ایفا کنند و دختران و زنان ما نیز بجاست در این سه حوزه از ایشان الگو بگیرند. ایشان برای پدرش آنگونه خوب و مهربان بودند که لقب امابیها را گرفتند و برای همسرشان نیز نیکوترین همسر بودند و بهترین مادر برای فرزندانشان شدند.
** شما کدام ویژگی حضرت فاطمه(س) را برای الگو شدن ایشان در زمان کنونی مناسب میدانید؟
– حقیقت این است که دست ما از وجود آسمانی و ملکوتی حضرت فاطمه(س) کوتاه است. ایشان طبق روایات، مصدر امامت هستند و روایاتی نیز درباره خلقت قدسی و نورانی ایشان وجود دارد و نشان میدهد که ایشان چه گوهر بیهمتایی هستند و همانطور که گفتم، دست ما از آن بخش از وجود نازنین ایشان کوتاه است. من نیز ترجیح میدهم صحبت در این باره را به اهلش واگذار کنم. فقط میدانم که حقیقت آسمانی حضرت فاطمه زهرا(س) را درست نمیشناسیم.
حضرت فاطمه(س) لباس جهاد تبیین بر تن کردند و الگویی برای همیشه تاریخ آفریدند. ایشان ثابت کردند که عفاف و حجاب هرگز به معنای عزلت و گوشهنشینی نیست و زنان و دختران نیز باید در موقع لزوم با رعایت موارد لازم، در امور سیاسی و اجتماعی مشارکت فعال داشته باشند.