خبر‌ خوب مدیرکل هنر‌های نمایشی؛ از افزایش بودجه تا حمایت از تئاتر خیابانی

** در ابتدا بپردازیم به وضعیت هنرمندان تئاتر خیابانی که این روز‌ها در عرصه‌های مختلف فعال هستند، چه برنامه‌ای برای این حوزه دارید.

قبول دارم عرضه و تقاضا همخوانی ندارد، به این دلیل که یک زمانی کرونا بود، کسی هم کار تئاتر نمی‌کرد، بودجه تئاتر آن زمان هم محدودیت داشت، الان که دیگر شرایط مشخص است کرونا هم کمتر شده، تقاضا برای کار زیاد است و مبلغ حمایت افزایش نیافته است.

** در نهایت چند خبر خوب تئاتری به علاقه‌مندان و هنرمندان بدهید.

عقیده شخصی من این است که گروه‌های نمایشی خیابانی همچون صحنه‌ای جایگاه دارند و اگر بخواهیم به شعار «تئاتر برای همه» نیز معتقد باشیم، گونه‌های تئاتر خیابانی و محیطی نیزمی‌توانند به این شعار جامه عمل بپوشانند. از زمانی که مسئولیت هنر‌های نمایشی کشور به بنده محول شده، تلاش کردم به هنرمندان تئاتر خیابانی کمک کنم و از آن‌ها حمایت داشته باشم، بهرحال این هنرمندان استحقاقش را نیز دارند.

** درهرحال ریزش مخاطب داشتیم.

** در حال حاضر هنرمندان گله دارند که به تناسب هزینه‌های بالا رفته برای فعالیت‌های تئاتری، حمایت‌ها افزایش پیدا نکرده است، گروهی که بیست میلیون حمایت برای اجرا دریافت می‌کند، اما صد میلیون هزینه می‌کند، چطور می‌تواند به اجرا امیدوار باشد؟

** در ارتباط با بودجه هنر‌های نمایشی شرایط به چه صورتی است و به ویژه در عرصه تئاتر خیابانی چه برنامه‌ای دارید؟

ما از همه هنرمندانی که کار تئاتر می‌کنند، مردمشان را دوست دارند و آن‌ها را رها نمی‌کنند، حمایت می‌کنیم. این ذات تئاتر است، چون به صورت زنده و نفس به نفس یک قصه یا روایت را دنبال می‌کند، اینکه من یک زمانی به عنوان هنرمند بگویم حس و حال ندارم، شرایط جور نیست یا هر چیز منفی دیگری و نخواهم کار کنم، درست نیست. مردم ما همیشه در همه زمان‌ها از دوران جنگ گرفته تا شرایط فعلی همیشه همراه بوده‌اند و این جزو فرهنگشان است.

ببینید اگر ساماندهی از فهرست هنرمندان تئاتر خیابانی صورت بگیرد و گروه‌ها همه مشخص شوند، متوجه می‌شویم که این خانواده چه تعدادی هستند و چه گروه‌هایی فعال‌اند و این قطعا در برنامه‌ریزی و بودجه مرکز هنر‌های نمایشی تأثیرگذار است و یک بخشی در حمایت از آن‌ها همچون تئاتر صحنه‌ای ایجاد خواهد شد.

** چند ماهی است که شاهد تحریم برخی هنرمندان از اجرا و حضور حتی در جشنواره‌ها هستیم. اداره کل هنر‌های نمایشی چه نگاهی به هنرمندان درعرصه‌های مختلف دارد.

الان ما هیچ آمار و ارقام مشخصی نداریم چرا که شناسنامه‌ای وجود ندارد، انشالا با کمک خود هنرمندان تئاتر خیابانی این اتفاق بیافتد و برای سال بعد بودجه‌ای با فعال شدن کانون تئاتر خیابانی قائل شویم. الان به طور مثال هنرمندان جشنواره مریوان تقریبا هویتشان مشخص است و ما این را باید در سطح کشور برای همه هنرمندانمان داشته باشیم.

از افزایش بودجه تا حمایت از هنرمندان تئاتر خیابانی کشور

اولین خبر خوب این است که جشنواره‌های تخصصی خوبی در عرصه تئاتر تدارک دیدیم و به تدریج برگزار می‌شود، خبر بعد هم افزایش بودجه سال آتی تئاتر و تولیدات فاخر است که امیدواریم بتواند فرهنگ ما و ادبیاتمان را در عرصه هنر‌های نمایشی ارتقا بدهد.

انتهای پیام/


منبع: https://ana.press/fa/news/825065/%D8%AE%D8%A8%D8%B1%E2%80%8C-%D8%AE%D9%88%D8%A8-%D9%85%D8%AF%DB%8C%D8%B1%DA%A9%D9%84-%D9%87%D9%86%D8%B1%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%B4%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D8%A8%D9%88%D8%AF%D8%AC%D9%87-%D8%AA%D8%A7-%D8%AD%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D8%A7%D8%B2-%D8%AA%D8%A6%D8%A7%D8%AA%D8%B1-%D8%AE%DB%8C%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D9%86%DB%8C

امیدواریم هنرمندان تئاتر خیابانی با نوآوری در اجرا‌های شکیل و زیبا مخاطبان بیشتری را جذب کنند چرا که بهرحال تئاتر خیابانی یک گونه نمایشی است، باید تداوم داشته باشد و مردم با آن در ارتباطند. ما هم کشوری داریم که صنایع گردشگری‌مان قابلیت خوبی برای هنر‌های نمایشی ایجاد می‌کند، بنابراین تئاتر هم می‌تواند در کنار موضوع گردشگری و صنعت قرار بگیرد و اقتصاد خودش را داشته باشد.

بله ریزش داشتیم. اما باز هم مخاطب بود. همین الان هم به جرات می‌گویم نمایشی داریم که روزانه هزار نفر در یک سانس در تالار تئاتر شهر مخاطب دارد، حتی مردم برای تماشا روی زمین می‌نشینند. دو سانس هم اجرا می‌رود. همین نشان می‌دهد که مردم تئاتر را دوست دارند حال هر جایی که باشد. بدا به حال منِ هنرمند در برهه‌های مختلف تاریخی که رسالتم را فراموش کنم. حتی دوره جنگ‌های جهانی اول و دوم که فرانسه در حال اشغال هم بود، گروه‌های نمایشی در سالن‌ها مشغول به اجرا بودند. بنابراین این نمی‌شود که من به هردلیلی تئاتر را تعطیل کنم، در حالی که تئاتر رسالت خود را دارد و آن هم نقد درست و نقد کارگشاست که حوزه نمایش در عرصه‌های مختلف می‌تواند تریبون خوبی باشد.

هر کشوری را اگر بخواهند توسعه‌اش را بررسی کنند، به فرهنگ، هنر و به ویژه تئاتر آن توجه می‌کنند. بنابراین هنرمند باید کارش را دنبال کند و استعداد‌های خود را بروز دهد. بحمدالله با وجود اینکه این جریان الان پیش آمده یک عده جوان هم به قولی پشت درب‌های تئاتر سال‌ها بودند و نمی‌توانستند کارشان را نشان دهند، الان این‌ها جلو آمده‌اند و پای کارند که امیدواریم بدرخشند. ما هم باید بستر درخششان را مهیا کنیم، چرا که هنرمند هم به تنهایی نمی‌تواند جلو برود و نیاز به یارانه دولت دارد تا اتفاقات خوبی برای تئاتر رقم بخورد.

اما برای سال بعد چنانچه بتوانیم سرشماری درستی از گروه‌ها مخصوصا گروه‌های خیابانی داشته باشیم، قطعا افزایش بودجه محقق می‌شود چرا که تئاتر نیاز جامعه است. جامعه‌ای که نیاز به آموزش، سبک زندگی و الگو دارد باید ابزار گفتمان داشته باشد؛ بنابراین قطعا سیاست گذاران به این امر فکر کردند و ما هم انشالا از این گرفتاری‌ها خارج شویم، برای سال آینده، بودجه‌مان افزایش خواهد یافت.

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری آنا، وضعیت هنر‌های نمایشی کشور پس از چند دوره اغما به دلیل شیوع ویروس کرونا در سال‌های اخیر و چندین ماه اغتشاشات در کشور دچار نوسانات زیادی شد، البته اکنون شاهد روند رو به رشد هم به لحاظ مخاطب و هم فعالیت هنرمندان هستیم. در رابطه با برنامه‌های اداره کل هنر‌های نمایشی برای هنرمندان و سالن‌های نمایشی و همینطور خبر‌های مختلف این حوزه با «کاظم نظری»، مدیرکل هنر‌های نمایشی به گفت‌وگو نشستیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

خیلی از کشور‌های فارسی زبان مثل تاجیکستان را که مشاهده می‌کنیم همیشه روی صحنه‌ یک اثر از شاهنامه فردوسی دارند؛ اما ما باید ماه‌ها منتظر باشیم تا ببینیم کسی در این عرصه کار کند، نیازمند این دست کار‌ها هستیم تا ادبیاتمان در عرصه هنر‌های نمایشی ارتقا پیدا کند. انشالا در آینده نزدیک شاهد اتفاقات خوبی برای تئاتری‌ها و دوستداران تئاتر باشیم.

بهرحال این را هم باید درباره بودجه در نظر بگیریم که ما در یک تحریم ظالمانه هستیم و بودجه هنر‌های نمایشی هم از فروش نفت و سایر منابع دولتی تأمین می‌شود و قطعا این تحریم‌ها مشکلات زیادی به عرصه فرهنگ وارد کرده است، حال یک جایی بیشتر و جای دیگر کمتر، چرا که فرهنگ نمود بیشتری دارد و کاستی‌هایش به چشم می‌آید.

یکی از وظایف کاری ما در مرکز هنر‌های نمایشی حمایت از نمایش‌های خیابانی است. این روز‌ها در حال راه‌اندازی کانون تئاتر نمایش‌های خیابانی هستیم و با جدیت تلاش داریم نیرو‌های هنری خیابانی را ساماندهی کنیم. چرا که این ساماندهی در عرصه گروه‌های صحنه‌ای وجود دارد، اما در عرصه گروه‌های خیابانی این توفیق را نداشتیم. برای ساماندهی گروه‌ها تلاش کردیم در بخش خیابانی هم این کار انجام شود. بهرحال ما تلاشمان را می‌کنیم چرا که گروه‌های نمایشی خیابانی در جشنواره‌ها عموما فعال هستند و امورات زندگی خود را از آنجا می‌گذرانند، بنابراین حمایت‌های خوبی باید دریافت کنند.

منِ سیاست گذار در عرصه هنر یک جایی خطا‌هایی هم دارم، چه کسی باید این خطا را به من گوشزد کند؟ خود هنرمند با ابزار هنر می‌تواند این کار را انجام دهد. دولت هیچگاه نخواسته مانع فعالیت هنرمندان باشد و در هیچ جای دنیا نیز اینطور نیست، اما بهرحال هنرمند هم یک تعهد اجتماعی دارد که نباید این تعهد اجازه دهد جامعه به انحراف، تشویش و بهم ریختگی برسد. انتقاد باید باشد، آن هم سازنده و درست نه یک طرفه و همین گفت‌وگو‌ها اگر وجود داشته باشد و روی صحنه بیاید، جامعه را به رشد می‌رساند.