تمرینی که گریمور را کارکشته میکند
اسکندری کار خود را با سریال «هزاردستان» پس از انقلاب ادامه داد که طراحی و اجرای چهرهپردازی این مجموعه هنوز هم یکی از کارهای شاخص این رشته در ایران محسوب میشود. او درباره تجربه گریم سریال «هزاردستان» در گفتگو با برنامه «۱۰۰ برگ» عنوان کرد: «هزاردستان از صفر شروع شد، چون علی حاتمی به گریم، صحنه و لباس و دیالوگ نویسی تسلط داشت و وقتی شروع به نوشتن میکرد، معیار شکلی انتظارش را از شخصیتها مینوشت و به همین دلیل خیلی سریع میتوانستم این شخصیتها را پیدا کنم. به هرحال سه مقطع در تاریخ وجود دارد که یکی مربوط به تاریخی است که هیچ مستند تصویری از آن ندارید و تمام آن به صورت نوشته است که فلانی چاق بود یا لاغر. یک مقطع هم مربوط به قاجار است که ما از آن تصویر داریم که مسگر یا نخست وزیر و خان چطور بودند. مقطع دیگر مربوط به زمان حال است که مصداق آن را فراوان در جامعه دارید و تمام این صورتها را در پس ذهن خود جمع میکنید. به عنوان مثال، برای گریم چهره شعبان استخوانی من عکسهای آن مقطع را دیده بودند و شعبان، چکیدهای از تمام لوطیهای قدیم و قدارهکش قدیم بود.»
اسکندری سال ۱۳۲۴ در تهران متولد شد و چهرهپردازی را از سال ۱۳۵۱ زیر نظر بیژن محتشم در تلویزیون ملی ایران آغاز کرد. او از جمله اولین هنرمندانی است که چهرهپردازی را بر اساس شخصیت پایهریزی کرد، که از تجارب او در این زمینه میشود به سریال موفق «دایی جان ناپلئون» در تلویزیون و فیلم «گوزنها» در سینما اشاره کرد. سی و دو سال تلاش بیوقفه و ارزشمند او در عرصه چهرهپردازی و تربیت شاگردان فراوانی که بسیاری از آنها هم اکنون جزو طراحان خوب چهرهپردازی ایران هستند، باعث شد تا مجله معتبر چهرهپردازیMake-up artist، کشور ایران را در زمره ۱۰ کشور برتر جهان و اسکندری را جزو ۱۰ طراح مهم گریم جهان در سال ۱۹۹۹ انتخاب کند.
اسکندری در گفتوگویی که سالها پیش با برنامه «۱۰۰ برگ» انجام داده بود، درباره تجربه اندوزی خود در عرصه گریم گفت: «سیاه مشق یک گریمور در زندگیش تمرین است و مثل یک قهرمان کشتی حداقل باید دوساعت در روز تمرین کند تا به قهرمانی برسد. یک گریمور هم برای اینکه پخته شود و به این آگاهی برسد که بتواند چهرهای را خلق کند، مجبور است در جامعه خودش به تمام چهرهها به صورت ظریف نگاه کند و به تدریج به درون آدمها راه پیدا کند تا متوجه شود که مقتصد، مهربان یا خشن هستند.»
این گریمور صاحب سبک با اشاره به اهمیت کنجکاوی در این شغل گفت: وقتی درون یک مهمانی یک نفر وارد میشود و همه نسبت به او توجه نشان میدهند، سعی میکنم که تشخیص دهم چه ویژگیهایی درون آن شخص وجود دارد که همه دوست دارند با او ارتباط برقرار کنند. فکر میکند گریمور باید سعی کند تا متوجه شود چه نشانههایی در صورت و ظاهر او وجود دارد که اینقدر همه را جذب میکند.
از دیگر کارهای شاخص این هنرمند میتوان به طراحی و اجرای چهره محمود بصیری در نقش یک پیرزن در اپیزود دوم فیلم «دستفروش» ساخته محسن مخلباف و چهره عزتالله انتظامی و گوهر خیراندیش در فیلم «بانو» به کارگردانی داریوش مهرجویی اشاره کرد که نشان از تبحر بالای این هنرمند دارد.
امروز ۲۶ مهر سالروز تولد عبدالله اسکندری، گریمور معروف و متبحر سینماست که تا به حال، طراحی چهره بیش ۱۶۰ پروژه سینمایی و تلویزیون را در ایران انجام داده است.