رمضانپور با اشاره به شیوع ۷۰ درصدی سالک با مخاطرات زیست محیطی، گفت: عملیات پیشگیری و مقابله با سالک، شامل مبارزه با مخزن و موش صحرایی در مناطق روستایی، مبارزه با پشه ناقل بیماری از طریق سمپاشی، توزیع وسایل حفاظت فردی و آموزش به مردم حدود ۳۰ درصد در کنترل سالک در مناطق آلوده تأثیرگذار است.
تأثیر دپوی زباله و نخاله بر شیوع سالک
کارشناس بیماری سالک مرکز بهداشت استان اصفهان درخصوص رساندن گستره مخازن بیماری از شعاع ۵۰۰ متری مناطق مسکونی به یکهزار متری، اظهار کرد: دپوی زباله و نخاله بدون شک یکی از علل شیوع بیماری سالک در مناطق آندمیک است، چراکه تخمریزی و تکثیر پشه ناقل این نوع بیماری به شدت افزایش مییابد.
کارشناس بیماری سالک مرکز بهداشت استان اصفهان با تاکید بر اینکه عوامل زیستمحیطی، مهمترین علل شیوع و گسترش بیماری سالک در تمام نقاط آلوده و سالکخیز جهان و ایران است، خاطرنشان کرد: درمجموع صد کشور و در کشور ما ۱۸ استان و بالغ بر ۳۷ دانشگاه علوم پزشکی درگیر کنترل بیماری سالک هستند.
وی درباره عوامل زیستمحیطی افزایش سالک در استان اصفهان افزود: پسماند زبالهها، نخالهها، کودهای حیوانات، دامداریهای سنتی در منازل روستایی، مخروبهها و اماکن خالی از سکنه بدون تعیین تکلیف، فاضلابهای روباز از جمله علل گسترش و شیوع بیماری سالک در مناطق آلوده است.
وی اضافه کرد: در مدت پنج سال تا ۱۳۹۱ دانشگاه موظف به کنترل بیماری سالک در مناطق آندمیک شد، این موضوع بیش از ۱۳ سال دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و بسیاری از دانشگاهها را درگیر کرده است.
وی ادامه داد: این اقدامات از سال ۸۷ پیگیری شده است، اما در تمام شهرستانها و کانونها فعال سالکخیز و آلوده، آنطورکه دانشگاه انتظار رفع و کنترل این بیماری را داشته تاکنون بیشتر اقدامات مد نظر یا اجرایی نشده یا با تأخیر اجرا شده است و تمام ارگانها به صورت مستقیم و غیرمستقیم میتوانند در مقابله با این نوع بیماری در استان همکاری کنند.
وی اضافه کرد: در این شرایط شاهد رشد گزش و آمار صعودی جمعیت بیماران خواهیم بود، بنابراین در رفع این موضوع استراتژی ارگانهای مرتبط بهویژه دهیاریها، بخشداریها و شهرداریها در مناطق روستایی دخیل است.