کسی که بخواهد شب های قدر را درک کند باید از ماه رجب دورخیز کند/ معرفی کتاب «ادب حضور» برای درک اسرار ماه رجب

برشی از کتاب را باهم می‌خوانیم:

مجموعه ادب حضور، مجموعه‌ای پنج جلدی است که آداب مهم‌ترین ایام سال را از زبان اهل معنا بیان می‌کند. همان اوقات که طبق سیره اهل بیت فرصتی ویژه برای سیر و سلوک توحیدی معرفی شده‌اند. این ایام عبارت‌اند از سه ماه پربرکت رجب، شعبان و رمضان همچنین اربعین موسوی (یعنی ماه ذی‌القعده و دهه اول ذی‌الحجه) و روزهای سوگواری حسینی علیه السلام در محرم و صفر.

نویسنده کتاب ادب حضور که در باب اسرار ماه رجب است در ادامه و در اهمیت شب‌‎های این ماه اضافه کرد: شب های ماه رجب چه بسا از شب های شعبان اهمیت بیشتری دارد. ما در هیچ روایت دیگر تعابیری که در مورد ماه رجب داریم نداریم. که پیامبر اکرم (ص) در فرازی از حدیث قدسی معروف که در مورد ماه رجب است از قول خداوند متعال می‌‎فرماید: «أَنَا جَلِیسُ مَنْ جَالَسَنِی وَ مُطِیعُ مَنْ أَطَاعَنِی وَ غَافِرُ مَنِ اسْتَغْفَرَنِی الشَّهْرُ شَهْرِی وَ الْعَبْدُ عَبْدِی وَ الرَّحْمَهُ رَحْمَتِی فَمَنْ دَعَانِی فِی هَذَا الشَّهْرِ أَجَبْتُهُ وَ مَنْ سَأَلَنِی أَعْطَیْتُهُ وَ مَنِ اسْتَهْدَانِی هَدَیْتُهُ وَ جَعَلْتُ هَذَا الشَّهْرَ حَبْلًا بَیْنِی وَ بَیْنَ عِبَادِی فَمَنِ اعْتَصَمَ بِهِ وَصَلَ إِلَیَّ»

کتاب اسرار ماه رجب در چهار فصل تنظیم شده است:

فصل اول مقدمه‌ای در ارجمندی و حرمت ماه رجب

ادب حضور بنا بر مکتب تربیتی علامه طباطبائی نوشته شده و با خاطره، حدیث و حکایات اخلاقی شیرینی همراه است.

فصل دوم ماه رجب سرآغاز ورود به مراتب عالی توحید

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، محمد تقی فیاض بخش در مورد فضیلت ماه رجب می‌‎گوید: کسی که بخواهد شب های قدر را درک کند باید از ماه رجب دورخیز کند مانند کسی که بخواهد پرش کند باید دورخیز لازم برای پریدن را داشته باشد.

بر اساس روایات ما، ممتازترین شب‌ها در همه سال، سه شب است که همگی در این ماه‌های سه‌گانه واقع شده: اولی شب جمعه اول ماه رجب است به نام «لیلة‌الرغائب»، دوم شب نیمه شعبان که نامش «لیلة‌البرات» است و دیگر شب‌های قدر در ماه مبارک رمضان که «لیلة‌القدر» است.

اثر محمدتقی فیاض‌بخش، عصاره دستورات اخلاقی، عبادی و معارف توحیدی را در خود جای داده است و با مطالب ظریف و دقیقی همراه شده که نویسنده از محضر اساتید اخلاق به ویژه مرحوم آیت‌الله سعادت‌پرور دریافت کرده است.

فصل سوم دستورات و مراقبات ماه رجب

سعی کنیم در این ماه یکی از کارهای زشتی که می کنیم را مثل یک معامله از امیرالمونین بخواهیم که کمک کند تا آن کار قبیح را ترک کنیم و کارهای زشت خود را به خاطر امام علی ترک کنیم یا حتی گذشت کنیم.

که خداوند متعال در اینجا اشاره دارد به اینکه من مطیع کسانی هستم که از من اطاعت کنند یعنی خداوند اینقدر خود را تنزیل می دهد و من مجالس کسی هستم که با من همنشینی کند. لذا در میان اولیای الهی از اول سال قمری برای ماه رمضان دور خیز می کردند برای ماه رمضان و دورخیزشان از ماه رجب آغاز می شود.

صاحب مراقبات، جمال السالکین، مرحوم میرزا جواد آقا ملکی تبریزی مطلبی به این مضمون می‌فرماید که ماه رجب اول ورود به میهمانی الهی است و تو ببین در این ضیافت الهی با کدامین لباس و زیور بر مولای خود وارد می‌شوی.»


منبع: https://snn.ir/fa/news/1056713/%D9%81%DB%8C%D8%A7%D8%B6-%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%DA%A9%D8%B3%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D8%A8%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%87%D8%AF-%D8%B4%D8%A8-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%82%D8%AF%D8%B1-%D8%B1%D8%A7-%D8%AF%D8%B1%DA%A9-%DA%A9%D9%86%D8%AF-%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D8%A7%D8%B2-%D9%85%D8%A7%D9%87-%D8%B1%D8%AC%D8%A8-%D8%AF%D9%88%D8%B1%D8%AE%DB%8C%D8%B2-%DA%A9%D9%86%D8%AF-%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%81%DB%8C-%DA%A9%D8%AA%D8%A7%D8%A8-%D8%A7%D8%AF%D8%A8-%D8%AD%D8%B6%D9%88%D8%B1-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%DA%A9-%D8%A7%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%B1-%D9%85%D8%A7%D9%87-%D8%B1%D8%AC%D8%A8

تلطیف عمل، مهم‌تر از تکثیر در عمل است؛ لذا در اولین شب جمعه ماه رجب که شب عطای خاصّ الهی است، اولین دعایمان مغفرت و طلب استعداد ورود به ضیافت خاص الخاص پروردگار باشد؛ تا در همان شب جمعه اول پاک شویم و اجازه ورود به سرای محبوب را در همه ضیافت سه‌ماهه داشته باشیم. در حالی که در ماه رمضان این طور نیست، شب قدر آن در آخر ماه است که این حساب دیگری دارد. درباره اعمال مخصوص این شب، به آنچه در مفاتیح الجنان آمده اکتفا می‌کنیم.»

فیاض بخش: کسی که بخواهد شب های قدر را درک کند باید از ماه رجب دورخیز کند/معرفی کتاب «ادب حضور» برای درک اسرار ماه رجب

فصل چهارم مختصری پیرامون اعتکاف

رغائب جمع «رغیبة» است و رغیبة به معنای عطای کثیر است؛ یعنی در چنین شبی، درهای رحمت الهی بی‌حساب باز است. ترکیب «لیلة الرغائب» اضافه موصوف به صفت خود است، بدین ترتیب لیلةالرغائب یعنی «اللیلة التی فیها الرغائب» یعنی شبی که در آن عطایای الهی کثیر است، سپس موصوف به صفتش اضافه و «لیلة الرغائب» شد.

معرفی کتاب «ادب حضور» برای درک اسرار ماه رجب

از دیگر مواردی که باید در مورد این ماه دانست اینکه ماه رجب از ماه‌‎های حرام است که اگر انسان خطا و جنایتی کند دوبرابر می شود یعنی در ماه رجب باید انسان بیشتر از اعمال خود مراقبت کند.