به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، حجتالاسلام والمسلمین محمدمهدی ایمانیپور با بیان اینکه امروز شاهد برگزاری دور سوم گفتوگوی دینی با موضوع «تجارب در زمینه گفتوگوی ادیان» هستیم، ابراز کرد: ترکیب هیأت ایرانی در این نشست حاوی دو پیام مهم است؛ اولاً جمهوری اسلامی ایران کشوری است با تنوع دینی که آحاد آن در کنار یکدیگر منسجم و یکپارچه زیست میکنند و ثانیاً گفتگوهای دینی در ایران یک باور توأم با عمل است.
وی ادامه داد: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از ابتدای تأسیس خود، پرداختن به گفتوگوی دینی را مسیری سودمند برای دستیابی به صلح و تبادل تجارب برای زیست مومنانه آحاد بشر میدانست. این گفتگوها از سال ۱۹۹۵ میلادی آغاز شده و تجارب ما در مرکز گفتوگوی ادیان در آستانه سی سالگی است.
ایمانیپور با اشاره به توجه جدی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به موضوع گفتوگوی ادیان، ابراز کرد: در این سالها گفتگوهای متعددی با مراجع، رهبران و نهادهای گفتوگوی دینی از جمله کلیساهای ارتدکس یونان، روسیه، ارمنستان، صربستان، کلیسای کاتولیک واتیکان، اتریش، کنفرانس اسقفان سوئیس و فیلیپین، شورای جهانی کلیساها و رهبران ادیان و آئینهای شرقی داشتهایم. علاوه براین در کنفرانسهای متعددی با اندیشمندان دینی اسلوونی، آمریکا، اسپانیا، آفریقای جنوبی، زیمبابوه گفتگو کردهام و هریک از این گفتگوها تجارب ارزشمندی را برایمان به ارمغان آورده است.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با تأکید بر اینکه آمادگی انتقال این تجربیات را داریم، گفت: بهترین شیوه انتقال تجربیات را استمرار گفتگوها میدانیم. گفتوگوی دینی یک تاکتیک سیاسی یا حتی استراتژی گذرا نیست بلکه یک رسالت و آموزه دینی است.
ایمانیپور همچنین، بیان کرد: معتقدم، گفتگو، شکاف بین ادیان و مذاهب را کاهش خواهد داد. گفتگو بر اساس احترام متقابل و همکاری صادقانه رهبران ادیان میتواند به چالشهای امروز و نیازهای بشر پاسخ دهد.
رییس دستگاه دیپلماسی فرهنگی کشور با بیان اینکه ایجاد زمینههای تفاهم و همگرایی، اشاعه همزیستی مسالمت آمیز پیروان ادیان از اصلیترین دستاوردهای گفتگو محسوب میشود، ادامه داد: فهم اینکه در کجای تاریخ ایستادهایم و چه رسالتی بر دوش داریم و در همکاری با یکدیگر چه اقداماتی میتوانیم انجام دهیم بسیار حائز اهمیت است.
وی در ادامه، بیان کرد: تلاش سازمان یافته برای حذف معنویت و دین از جامعه و در مقابل، نیاز روزافزون بشر به آموزههای دینی، چرایی گفتگوهای دینی را نمایانتر میسازد. متأسفم که بگویم حکمرانی و نظامات حاکم بر جهان پاسخگوی نیازهای اصلی و واقعی بشر نیست.
ایمانیپور با اشاره به فجایع غزه ابراز کرد: بیش از یک سال است که یک رژیم نامشروع، مردم مظلوم و بی دفاع غزه را قتل عام میکند و تمامی قوانین بین المللی را به راحتی زیر پا میگذارد و با افتخار آن را به عنوان موفقیت اعلام میکند. ناکارآمدی و بی عملی نهادهای حقوق بشری سبب توسعه شرارتها شده است. یک ماه است که دامنه خشونتهای این رژیم به لبنان نیز کشیده شده است.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: صد البته جنایتهایی که انجام میپذیرد بواسطه پشتیبانی و یا سکوت قدرتهای جهانی است. اکنون پرسش این است که رهبران و نهادهای دینی در برابر این فجایع چه مسئولیتی بر دوش دارند؟ بی شک، سکوت در برابر این فجایع انسانی که نشأت گرفته از درنده خویی و ذات پلید قدرتهای استکباری است، به دور از سرشت انسانی و توصیههای دینی است.
وی با بیان اینکه دستورات دینی، انسانها را به ترویج صلح و عدالت، مقابله با ظلم و خشونت و در نظر گرفتن کرامت انسان سفارش میکند، افزود: ما در قبال پیامبران الهی برای دفاع از حق مسئول هستیم. در قبال این مسئولیت دینی و انسانی ضروری است که گفتگو و همکاریهای خود را توسعه دهیم و به واسطه تجاربی که از گفتوگوهایمان داشتهایم، به راهکارها و اقدامات عملی مشترک برسیم.
ایمانیپور ادامه داد: یکی از اقدامات ما میتواند ایجاد شبکهای فعال میان رهبران ادیان برای صدور بیانیههای مشترک جهانی و دعوت دولتها به پایبندی به اصول انسانی باشد. تردید ندارم که گوشهای فراوانی شنوای پیام رهبران دینی هستند. واقعیت این است که علیرغم تلاشهای گسترده برای معنویت زدایی و دین ستیزی در بین جوانان و پوشش گذاشتن بر فطرت آنان و القای گریز آنان از دین و دینداری، شاهد رویشهای جدید فطری و معنوی در میان آنان هستیم.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با اشاره به اعتراضات اخیر جوانان کشورهای آمریکایی و اروپایی به فجایعی نظیر آنچه در غزه و لبنان مظلوم اتفاق میافتد، گفت: این اعتراضات چیزی غیر از بیداری فطری و دینی برای مقابله با ظلم و بی عدالتی نیست. اگر دینگریزی وجود دارد، ناشی از عدم تعریف درست از مفاهیم دینی در مراجع رسانهای و سایبری یا عدم پایبندی رهبران دینی به وظایف خود است.
ایمانیپور در ادامه این نشست، ابراز کرد: اگر بخواهم به موضوع اصلی نشست بازگردم باید عرض کنم که ما نیازمند گفتگوهای عمل گرایانه هستیم. تلاش همه جانبه برای تبیین حقایق و اعلام مواضع مشترک در قبال بحرانهای فراگیر به عنوان یک تجربه موفق در گفتگوهای دینی میتواند سرلوحه اقدامات ما قرار گیرد.
رییس دستگاه دیپلماسی فرهنگی کشور، برای ایجاد یک شبکه منسجم میان ادیان، سه اقدام لازم را پیشنهاد کرد: اول تعارف و آشنایی، دوم تبادل نظر و رفت و آمدهای مستمر، سوم تعامل و همکاریهای عملی مشترک میان راهبران ادیان.
وی در پایان سخنانش، گفت: گفتوگوی سازنده، گفتوگویی است که ناظر بر چالشها و مسائل جهانی بوده و به ارائه راه حلهایی برای حل یک بحران بیانجامد و طرفهای گفتگو برای عملیاتی سازی نتایج آن ملتزم شوند. جهان معاصر مملو از چالشهایی نظیر بحران معنویت، مبارزه با سبک زندگی مؤمنانه، هوش مصنوعی، فضای مجازی، محیط زیست، گسترش خشونت و نسل کشی و دهها بحران دیگر است که رهبران ادیان در حل آنها میتوانند نقش سازندهای داشته باشند. امیدوارم تلاش جمعی رهبران ادیان به برچیده شدن فساد و تباهی و دستیابی بشر به صلح پایدار در جهان منجر شود.
در این نشست، علاوه بر خانم ابوین گورجنیکوزیر فرهنگ و رسانه کرواسی، ماموستا عبدالسلام کریمی؛ مشاور رئیس جمهوری اسلامی ایران، خاخام یونس حمامی لاله زار؛ مرجع کلیمیان ایران، مارنرسای بنیامین؛ اسقف اعظم کلیسای شرق آشوری، وانیا للحام سرگز؛ اسقف کلیسای کاتولیک کلدانی، آرا شاوردیان؛ نماینده ارامنه تهران و شمال کشور در مجلس شورای اسلامی، بهشید برخوردار؛ نماینده زرتشتیان در مجلس شورای اسلامی به نمایندگی از جامعه کلیمی، مسیحی و زرتشتی جمهوری اسلامی ایران حضور داشتند.
سومین دور گفتوگوی دینی مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با اندیشمندان دینی کرواسی با حضور حجتالاسلام محمدمهدی ایمانیپور رئیس شورای سیاستگذاری و هماهنگی گفتوگوی ادیان ایران و رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ۱۴ و ۱۵ آبانماه در شهر زاگرب پایتخت این کشور برگزار میشود.
موضوع اصلی این دور از گفتگوها که میزبانی آن را شورای ادیان کرواسی با محوریت جمعیت اسلامی کرواسی عهدهدار است، «تجارب در زمینه گفتوگوی ادیان» است.
منبع: https://snn.ir/fa/news/1190572/%D8%A7%DB%8C%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C%E2%80%8C%D9%BE%D9%88%D8%B1-%DA%AF%D9%81%D8%AA%E2%80%8C%D9%88%DA%AF%D9%88%DB%8C-%D8%AF%DB%8C%D9%86%DB%8C-%D8%AA%D8%A7%DA%A9%D8%AA%DB%8C%DA%A9-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D9%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%D8%A8%D9%84%DA%A9%D9%87-%D8%B1%D8%B3%D8%A7%D9%84%D8%AA-%D8%A7%D8%B3%D8%AA