به گفتۀ ادارۀ باستانشناسی لهستان، یافتن شمار قابلتوجهی از سکههای متعلق به این دوره یک اتفاق استثنایی است، چون در گذشته معمولاً سکههای جدید را با ذوب کردن سکههای قدیمی ضرب میکردند و بنابراین حفظ سکهها در طول زمان به ندرت اتفاق میافتاد. وضعیت این سکهها نیز بسیار عالی است و به خاطر آسیب کمی که به آنها وارد شده، نقش ضرب شده روی آنها در بیشتر موارد واضح است.
آنا نواکوفسکا-چیوچرا، متصدی ادارۀ مربوطه گفته است: «کسی که ما با تماس گرفت در حال پیادهروی با سگش کایتوس بوده که سگ شروع به کندن زمین میکند و به این شکل به کوزۀ حاوی سکهها میرسد. اشیاء یافتشده، سکههای قرون وسطایی هستند که در یک کوزۀ سفالی آسیبدیده سالم ماندهاند.» قدمت این یافتهها نیمهی نخست قرن سیزدهم تخمین زده شده و نشاندهندهی این است که در براندنبورگ، ساکسونی یا سیلسیا ضرب شدهاند.
از این ورقهای مدوّر طلا که در زبان لاتین به آنها bractea (به معنای تکهی نازک فلز) میگویند، در قرون وسطی به عنوان سکه استفاده میشد. روی این سکهها تصاویر چاپی و پشت آنها، تصویر نگاتیو مقعر همان تصویر حک شده است. تصاویر روی این سکهها شامل حیوانات، طرحهای خیالی و عناصر معماری میشود. این قبیل سکهها منبع عالی مطالعات قرون وسطایی هستند.
به گفتهی محققان، این یافته که قدمت آن به قرن سیزدهم بازمیگردد نخستین اکتشافِ تا این حد بزرگ و باارزش در صد سال گذشته است. اوایل این ماه، صاحب یک سگ به اسم کایتوس، ادارهی حفاظت از آثار تاریخی شهر والبژیخ (Wałbrzychu) لهستان را از این یافتهی نادر باخبر کرد. آنها نیز فوراً تیمی متشکل از باستانشناسان دانشگاه وروتسواف را برای بررسی اعزام کردند.
ادارۀ حفاظت از میراث باستانی در توضیحات خود دربارۀ این یافته، به طنز اضافه کرده است که: «باستانشناسان در فکر استفاده از مهارت این سگ در حفاریهای بعدیشان هستند»!
۲۳۳۲۳۳